Na izvirih zdravilne termalne vode in mineralnega blata

Mesto Daruvar in Daruvarske Toplice sta bila leta 2011 sprejeta v članstvo EHTT – Evropsko združenje zgodovinskih termalnih mest – kot edina predstavnika iz Hrvaške. S tem sta vpisana v mednarodno mrežo mest, katerih promocija in turistična ponudba poteka preko EHTT-e.

Če bi samo uživali v prekrasnih dvorcih, zelenih bregovih in v pogledu na vinograde srednje Hrvaške, bi že s tem naredili veliko za svoje zdravje! Če bi samo obiskali kulturno-zgodovinske znamenitosti, okušali odlično hrano, ki jo nudijo družinske kmetije in restavracije, hodili ali kolesarili po peš ali kolesarskih stezah, bi občutili razliko! Če pa vse to kombinirate z odlično opremljenimi medicinskimi ustanovami, zdravilišči in wellnessi, v katerih vrhunsko osebje dela po najvišjih svetovnih standardih, imate v iskanju zdravja in vitalnosti v tej regiji praktično vse! Srednja Hrvaška je širok obroč okoli mesta Zagreba z največjo koncentracijo toplic in drugih zdravstvenih vsebin v kontinentalnem delu države. Za mnoge je prav to najbolj romantičen del hrvaškega kopna, s prekrasnimi baročnimi dvorci in zelenimi bregovi ter številnimi termalnimi izviri, ob katerih se je že v davni preteklosti razvila bogata ponudba zdravstvenega turizma.

Na termalni vodi, po kvaliteti v samem evropskem vrhu, kot tudi na ostalih naravnih bogastvih tega kraja temelji tudi ponudba wellnessov z bogatimi rekreativnimi vsebinami. V samem središču mesta Daruvar, enem najlepših malih mest kontinentalne Hrvaške, ki se nahaja v Bjelovarsko-bilogorski županiji, 135 kilometrov oddaljen od Zagreba, se nahajajo Daruvarske Toplice. Nahajajo se na samih izvirih zdravilne termalne vode in mineralnega blata, obkrožene z velikim in lepo urejenim Julijevim parkom velike spomeniške in hortikulturne vrednosti. Kot naravni zdravilni dejavnik se poleg termalne vode iz skupine akratotermi (46,6 ºC) uporablja tudi mineralno blato fango (peloid). Specializirane so za zdravljenje revmatskih bolezni, medicinsko rehabilitacijo, rehabilitacijo športnikov ter za izvajanje programa pomoči pri zdravljenju neplodnosti. V sklopu Daruvarskih Toplic je tudi wellness z bogato ponudbo tretmajev, ki temeljijo na naravnih dejavnikih.

Čeprav v Daruvarju ni žerjavov in so namesto Madžarov najbolj zastopana manjšinska skupnost Čehi, ki so se naselili v času Avstro-Ogrske monarhije, je njegovo ime madžarskega izvora in pomeni “Žerjavova palača”. Za njen razvoj je zaslužna madžarsko-hrvaška plemiška družina Janković, katere grb krasi močvirska ptica, ki po ljudskem verovanju nikoli ne spi. Grofje Janković, ki so v Daruvar prišli v 18. stoletju, ne bdijo več nad najbolj zelenim mestom v zahodni Slavoniji, so pa zapustili številne znamenitosti. Med drugim je bila leta 1840 zgrajena tudi pivovarna, zaradi česar je najstarejša na Hrvaškem. Posebnost je tudi po tem, da proizvaja osvežilno alkoholno pijačo po tradicionalni češki recepturi, od tod tudi ime Staročeško pivo.