Mesto Daruvar in Daruvarske Toplice sta bila leta 2011 sprejeta v članstvo EHTT – Evropsko združenje zgodovinskih termalnih mest – kot edina predstavnika iz Hrvaške.

Če bi samo uživali v prekrasnih dvorcih, zelenih bregovih in v pogledu na vinograde srednje Hrvaške, bi že s tem naredili veliko za svoje zdravje! Če bi obiskali kulturno-zgodovinske znamenitosti, okušali odlično hrano, ki jo nudijo družinske kmetije in restavracije in hodili po idiličnih poteh, bi občutili razliko! Če pa vse to kombinirate z odlično opremljenimi medicinskimi ustanovami, zdravilišči in wellnessi, v katerih vrhunsko osebje dela po najvišjih svetovnih standardih, imate v iskanju zdravja in vitalnosti v tej regiji praktično vse!

Čeprav v Daruvarju ni žerjavov in so namesto Madžarov najbolj zastopana manjšinska skupnost Čehi, ki so se naselili v času Avstro-Ogrske monarhije, je njegovo ime madžarskega izvora in pomeni “Žerjavova palača”. Za njen razvoj je zaslužna madžarsko-hrvaška plemiška družina Janković, katere grb krasi močvirska ptica, ki po ljudskem verovanju nikoli ne spi. Grofje Janković, ki so v Daruvar prišli v 18. stoletju, ne bdijo več nad najbolj zelenim mestom v zahodni Slavoniji, so pa zapustili številne znamenitosti. Med drugim je bila leta 1840 zgrajena tudi pivovarna, zaradi česar je najstarejša na Hrvaškem. Posebnost je tudi po tem, da proizvaja osvežilno alkoholno pijačo po tradicionalni češki recepturi, od tod tudi ime Staročeško pivo.

Na termalni vodi, po kvaliteti v samem evropskem vrhu, kot tudi na ostalih naravnih bogastvih tega kraja temelji tudi ponudba wellnessov z bogatimi rekreativnimi vsebinami. V samem središču mesta Daruvar, enem najlepših malih mest kontinentalne Hrvaške, ki se nahaja v Bjelovarsko-bilogorski županiji, 135 kilometrov oddaljen od Zagreba, se nahajajo Daruvarske Toplice. Ležijo na samih izvirih zdravilne termalne vode in mineralnega blata, obkrožene z velikim in lepo urejenim Julijevim parkom velike spomeniške in hortikulturne vrednosti. Kot naravni zdravilni dejavnik se poleg termalne vode uporablja tudi mineralno blato fango (peloid). Specializirane so za zdravljenje revmatskih bolezni, medicinsko rehabilitacijo, rehabilitacijo športnikov ter za izvajanje programa pomoči pri zdravljenju neplodnosti. V sklopu Daruvarskih Toplic je tudi wellness z bogato ponudbo tretmajev, ki temeljijo na naravnih dejavnikih.