Da je Bosna polna “kislih vrelcev” opevajo že pesmi, ilidže (turška beseda iladž – zdravilna voda) pa so že od davnine znane po zdraviliškem zdravljenju in turizmu daleč naokoli. Gradačac z Banjo Ilidžo lahko štejemo med regije, bogate z mineralnimi in zdravilnimi vodami v Bosni in Hercegovini.

Zdravilna vrednost Term Ilidža je znana že več kot 150 let. Prvo zdravilišče je bilo zgrajeno leta 1882, danes pa se tam nahaja sodoben Center za fizikalno medicino, rehabilitacijo in zdraviliško zdravljenje “Ilidža”.

Najpomembnejši vir, na kateri temelji zdravilišče, je naravna termomineralna voda,  o vrednosti zdravilišča Ilidža pa se govori že več kot 150 let. Termomineralno vodo uporabljajo v različnih terapijah, kopelih, v bazenu in v vseh oblikah, vse za namene zdravljenja bolnikov, pa seveda tudi preventive in sprostitve. Naravna termomineralna voda v Gradačcu je alkalna, karbonatna, sulfatna in rahlo slana, z dobro vsebnostjo natrija, kalcija in magnezija. Je tudi rahlo radioaktivna z vsebnostjo radona, ki se uporablja pri zdravljenju številnih bolezni, poškodb in podobno, zato se bolniki odločajo za obisk Gradačca in Term Ilidža.

Eden glavnih razlogov za obisk Term Ilidža so zdravilne terapije, kot so hidroterapija, termoterapija, elektroterapija, kineziterapija, fototerapija, magnetoterapija, ultrazvočna terapija, manualna terapija.

Za hidroterapijo uporabljajo mineralno vodo kot mineralno ali biserno kopel, nato jo lahko uporabljajo kot podvodno tuš masažo, tu je uporaba termalnega bazena in inhalacije z mineralno vodo. Najenostavneje povedano, ta terapija vključuje zunanjo ali notranjo uporabo vode za zdravljenje bolezni ali travme.

Termoterapija, ki jo lahko doživite v Termah Ilidža, ima številne pozitivne strani in učinke, kot so pospeševanje cirkulacije, blagodejno vpliva na kronična vnetja in celjenje tkiv, pogosto pa se uporablja kot uvod v vadbo, saj olajša gibanje. Tovrstna terapija je pravzaprav zdravljenje, ki poteka tako, da telesu umetno dovajamo toploto oziroma telesu odvzemamo toploto.

Elektroterapija – sama beseda pove, da gre za uporabo načina električnega toka, ki pospešuje krvni obtok. V Termah Ilidža se elektroterapija najpogosteje uporablja za zdravljenje različnih poškodb, težav z živčevjem ali artritisa.

Ena od terapij, ki jih lahko uporabljate v Termah Ilidža v Gradačcu je kineziterapija, ki vam bo pomagala pri zdravljenju in sanaciji različnih poškodb.

Tu najdete tudi zanimivo vrsto terapije, to je fototerapija, kjer se svetlobna energija uporablja za zdravljenje in zmanjševanje bolečin, okrevanje mišic ipd. Nanaša se iz naravnega vira – sonca in iz umetnih virov.

Če potrebujete magnetoterapijo, ki je v bistvu uporaba magnetnega polja pri zdravljenju – potem jo zagotovo najdete v Termah Ilidža. Pomaga pri presnovi, pretoku krvi ter zmanjšuje bolečine in pomaga pri okrevanju tkiva.

Ultrazvočna terapija pozitivno vpliva na lajšanje bolečin, pomaga pri celjenju kostnega tkiva in izboljša presnovne funkcije.

Mesto Gradačac se nahaja v SV Bosni in leži na gozdnatem in sadjarsko bogatem območju. Prevladuje lepota starega mestnega jedra, stolp Husein kapetana Gradaščevića, ki so ga gradili od leta 1765 do leta 1821 mojstri treh obdobij, staroslovanskega, rimskega in turškega. Med kulturnozgodovinskimi spomeniki iz turškega časa je tudi hiša Gradaščevića, zgrajena leta 1786, ki je neke vrste muzej. Pod starim mestnim jedrom je sodoben mestni park, ki ga z glavno ulico povezuje več kot 100 let stara aleja kostanjev.