Legenda pravi, da je zdravilni rogaški vrelec nastal po naročilu Apolona, boga sonca. Ta je ukazal krilatemu konju Pegazu, naj na kraju med Rogatcem in Sv. Križem udari s kopitom in odpre Roitschocrene, rogaški vrelec, ki bo ljudem pomagal do ozdravitve.

Leta 1572 je slavni alkimist Leonhardt Thurneysser izdelal prvo analizo rogaške vode. V njej je odkril pet sestavin: zlato, “bergkler”, žveplo, magnet in divjo vodo.

V 17. stoletju je s pitjem rogaške vode ozdravel sam grof Peter Zrinski, kar je zdravnike tako navdušilo, da so začeli proučevati učinke slatinske vode. Zaradi dobrih rezultatov so vodo kmalu začeli polniti v steklenice.

Leta 1685 je bila natisnjena monografija o rogaški mineralni vodi. V tistem času je v Evropi obstajala le še ena tovrstna knjiga – monografija o belgijski mineralni vodi Spa.

Prvi stalni zdravnik se je v Rogaški Slatini na pobudo grofa Ferdinanda Attemsa nastanil leta 1804. Pri delu je sodeloval z uglednimi zdravniki in profesorji iz Gradca, Dunaja in Budimpešte.

V začetku 19. stoletja je bila ustanovljena moderna zdraviliška institucija.