Usodo Varaždinskih Toplic, mesteca v osrčju hrvaškega Zagorja, je določil izvir žveplove termalne vode, najkakovostnejše na tem območju Evrope.  V zgodovini, ki sega v mlajšo kameno dobo, so jih poznali tudi kot Aquae lasae, ko so številni legionarji rimske vojske prihajali tja na počitek, sprostitev in regeneracijo po težkih osvajalskih ali obrambnih bojih.

Na podlagi tisočletne tradicije uporabe termalne žveplove vode in zdravilnih peloidov iz naravnega vira je nastal današnji center – Specialna bolnišnica za medicinsko rehabilitacijo, v kateri deluje tudi Center zdravja Minerva. Pri zdravljenju in rehabilitaciji uporabljajo kopeli v banjah ali bazenih z zdravilno vodo, blatne obloge, izvajajo se medicinska telovadba, elektroterapija in vse vrste masaž ter razni preventivni programi pod nadzorom zdravnikov in drugega strokovnega osebja. Termalna voda je posebno koristna pri zdravljenju raznih revmatskih in nevroloških bolezni, ortopedskih okvarah in rehabilitaciji posttravmatičnih stanj lokomotorne sestave.

Varaždinske Toplice ležijo v neposredni bližini Varaždina, ki ga krasi izjemna spomeniško-umetniška dediščina z najbolje ohranjenim in najbogatejšim baročnim mestnim kompleksom. Poleg starega mestnega jedra so na razmeroma majhnem prostoru ohranjene palače in vile v slogu baroka, rokokoja, secesije in ena najstarejših evropskih mestnih hiš. Varaždin se kot Garestin omenja leta 1181, že leta 1209 pa je postal prvo svobodno kraljevsko mesto na Hrvaškem. Ta naslov mu je podelil hrvaško-ogrski kralj Andrija II. za zvestobo, ki so mu jo izkazali Varaždinci, ko je bil v knežjem ujetništvu.

Vse je tu, vse, kar mora imeti prava pravljica – gozdove, dvorce, muzeje, termalne izvire, cerkvice, vinograde in vinske ceste, okusno hrano, prijazne ljudi, zgodbe in legende.

Ko omenimo Zagorje, se v očeh tistih, ki so ga obiskali, pojavi slika zelenih gričev, prepredenih z vinogradi in kletmi.

Zagorje pomeni »zaledje« ali »za hribi«. Od glavnega mesta Zagreba ga loči impozantna gora Medvednica. Lepa in hribovita regija je posejana z zanimivimi kulturnimi znamenitostmi, vključno z Velikim Taborom, enim najbolj znanih in priljubljenih hrvaških gradov.

Morda bolj mirna, vsekakor pa enako slikovita izletniška destinacija je grad Trakošćan s svojimi 215 hektarji urejenih površin in mirnim jezerom. Grad, ki so ga zasedli aristokratski Draškovići, je danes odprt za javnost. Sprehajate se lahko po sobanah z originalnim pohištvom, ki pripada družini, ter portreti, umetniškimi deli in zbirko orožja.

Nobena kulturna pot po Zagorju pa ni popolna brez obiska cerkve Device Marije Jeruzalemske na Tršek vrhu pri Krapini. Baročna cerkev iz 60-ih let 17. stoletja je priljubljeno romarsko mesto in vrhunska turistična atrakcija s številnimi freskami, kipi in drugimi verskimi umetniškimi deli.