Po radost in zdravje

v zdravilišče Kalos Vela Luka

PO RADOST IN ZDRAVJE V ZDRAVILIŠČE KALOS VELA LUKA

Predstavitev Zdravilišča za medicinsko rehabilitacijo KALOS

O lepoti Vele Luke ni vredno izgubljati besed; več vam bodo povedali veloluško sonce, prostranstva borovih gozdov, oljčni nasadi, opevani otoček Ošjak, prečudovite plaže otočka Proizd in imenitni temperament zaliva Kale. Po zaslugi zemljepisne lege in globine veloluškega zaliva se v njej že tisoče let nalaga zdravilno blato (peloid ali liman). Na dnu zaliva je tudi izvir radioaktivne vode Kalac. Tovrstni kombinaciji nahajališč zdravilnega blata in radonske vode na Jadranu ni para. Blagodejni učinek blata in mineralne vode dopolnjuje zdravilno sredozemsko podnebje. Ker je zaliv plitek  so se kopalci mazali z blatom in potem sončili. Bolj so se mazali in sončili, manj težav so imeli. Te izkušnje so se prenašale tudi v pisnih virih, in zaliv je z leti obiskalo vse več kopalcev, tudi iz daljnih krajev in celo iz tujine.

Tako je bilo pred 150 leti, in kako je danes? Številne znanstvene raziskave, ki so jih objavili Oceanografski inštitut v Splitu, Balneološki laboratorij Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti, Hidrometeorološki zavod Republike Hrvaške ter kemijski laboratorij prof. Schnella v Münchnu potrjujejo zdravilnost blata, in na temelju njihovih izsledkov se je leta 1972 začela gradnja zdravilišča Kalos. Leta 1977 je bil dokončan bolniški objekt, ki danes šteje 240 postelj. Leta 1994 je z odlokom hrvaškega ministrstva za zdravje Zdravilišče Kalos dobilo status specialne bolnišnice za medicinsko rehabilitacijo.

Gostom ponujamo 102 udobno urejenih sob (minibar, tuš WC, TV, satelitska televizija, hladilnik, likalnik z mizo in druga oprema). Spoštujemo tradicijo, naravne danosti in čedalje večje zahteve sodobne družbe, zato naš razvoj počiva na blagodejnosti darov narave, ki se ga trudimo oplemenititi s človeškim dejavnikom. Uporaba omenjenih naravnih danosti v kombinaciji z metodami sodobne fizikalne medicine in rehabilitacije je zagotovilo za uspešno zdravljenje. Danes smo ponosni na svoj individualni pristop vsakemu gostu, ki temelji na medicinskih načelih. Zaposlujemo 149 delavcev, od tega 74 zdravstvenih. V zdravilišču dela šest zdravnikov, pet specialistov fiziatrov in en specialist fiziater revmatolog, psiholog, defektolog-logoped, 21 medicinskih sester ter 45 fizioterapevtov. Imamo tudi lasten laboratorij, Veliko pozornost namenjamo nenehnemu izobraževanju in izpopolnjevanju osebja po najsodobnejših metodah. Med drugim že leta organiziramo “Poletno akademijo”, posvečeno zdravljenju in rehabilitaciji otrok, predavajo nam priznani svetovni strokovnjaki s tega področja. Poleg kuhinje, restavracije, kavnega bara in frizerskega salona ima Kalos tudi lastno pralnico perila. Med bivanjem v zdravilišču lahko prosti čas preživljate na organiziranih izletih v kraje z bogato zgodovinsko tradicijo, kot sta Korčula in Blato, ter na enodnevnih izletih v Dubrovnik in na Mljet. Kopanje v kristalno čistem morju, večeri ob petju veloluških klap, bogata folklora (Mafrina, širno znana Kumpanija), ribiški večeri in slastna ponudba morskih specialitet dopolnjujejo prijetno atmosfero med bivanjem v tem prelepem kraju.

Programi zdraviliških letovanj v Veli Luki:

Termini:

 • 9. junij – 19. junij 2019 – REALIZIRANO
  MOJCA ROSA, MAJA PULKO
 • 19. junij – 29. junij 2019 – REALIZIRANO
  BOŽENA KOS, VASJA KOS
 • 15. september – 25. september 2019 – ZASEDENO, MOŽNE REZERVACIJE V PRIMERU ODPOVEDI
  IDA KOGEJ, DRAGO TERNOVŠEK
 • 25. september – 5. oktober 2019 – ZASEDENO, MOŽNE REZERVACIJE V PRIMERU ODPOVEDI
  MOJCA ROSA, MAJA PULKO

Galerija: