Zdravilišče

cilj, ki ima dolgi rok trajanja

Fojnica

Kot mesto se Fojnica prvič omenja že daljnega 1365. leta in skozi zgodovino je bila vedno prepoznavna kot mesto zlata in zlatih voda. Nešteta arheološka odkritja, spomeniki in drugi dokazi nepogrešljivo dokumentirajo burno preteklost Fojnice in dokazujejo večmilenijski obstoj naselja na področju današnjega mesta. Vsi, ki so skozi zgodovino obiskovali Fojnico so pustili svoj pečat: stari Rimljani s kovanim denarjem, Dubrovčani z novo religijo, nemški Sasi z novimi metodami kopanja rude, Avstro-Ogrska in Turki z arhitekturo.

Znamenitosti

  • Franjevački samostan, ki je bil ustanovljen v prvi polovici 14. stoletja, je poznan po bogati biblioteki, ki hrani preko 40.000 knjig – med temi 13 inkunabul – in muzeju, katerega najvrednejši eksponat je Ahdnama iz leta 1463.
  • Atik džamija je bila zgrajena leta 1551 in je najstarejša džamija v Fojnici in prvi muslimanski oratorij.
  • V neposredni bližini se nahajajo tudi nekropole stečk – nagrobnih spomenikov veljakov.

Čudovita, predvsem pa neokrnjena narava, gostoljubni ljudje, sproščenost na vsakem koraku, domača hrana … Seveda ne smemo pozabiti tudi na izlete v Travnik, Sarajevo, Konjic (Titov bunker), Mostar, Visoko – piramide in seveda prečudovito Prokoško jezero, ki z edinstveno floro in favno ter avtentičnim pastirskim naseljem ter gastronomsko ponudbo predstavlja pravi izziv za vse ljubitelje narave.

Fojnica – Center za medicinsko rehabilitacijo Reumal – (več na: www.reumal.ba)

Bistvo vsega, kar danes predstavlja Fojnico je – VODA. Topla, čutna, močnega delovanja na človeški organizem. O fenomenu fojniške vode je avstrijski geolog E. Ludwig pisal že davnega leta 1888, njeno blagodejno dejstvo so prepoznali že stari Rimljani. Prvo zdravljenje, ki ga je omogočila Huzbašića banja se je začelo že v času 1. svetovne vojne, leta 1948 je bila zgrajena Stara banja z vsemi potrebnimi kapacitetami, z izgradnjo Specialistične bolnice leta 1967 in Reumala 1979. leta pa so bili postavljeni temelji za razvoj zdravstvenega turizma v Fojnici.

Po razvrstitvenih standardih sodi danes voda iz Fojnice v vrsto mineralnih vod hidrokarbonatno-sulfatno-kalcijsko-natrijskega tipa, po radioaktivnosti je radonska, s temperaturo 30* C pripada hipotermalnim vodam.

Če se k temu čudežnemu naravnemu sestavu vode doda še več kot 100 letne izkušnje zdavilišča se ni treba čuditi rezultatom, ki jih dosega Center za medicinsko rehabilitacijo Reumal v Fojnici.

Za zdravje in lajšanje zdravstvenih težav skrbi 8 zdravnikov specialistov fizikalne medicine in rehabilitacije, 5 zdravnikov specialistov termalne medicine – balneologov, internist, kardiolog, ortoped, urolog in veliko število visoko in srednje izobraženih fizioterapevtov in strokovnega osebja.

Indikacije: vnetni in degenerativni revmatizem, pooperativna stanja na lokomotornem sistemu (travmatološka, ortopedska, nevrokirurška…), obolenja in poškodbe centralnega in perifernega živčnega sistema, bolezni mišic, poinfarktna stanja, kardiovaskularne bolezni.

Diagnostika: Ergometrija, ultrazvočna diagnostika, Holter monitoring, Denzitometrija, RTG, EMNG, Hematološko-biokemijski laboratori, Mikrobiološki laboratorij.

Specialistični pregledi: fizioterapije, urologije, ortopedije, radiologije, mikrobiologije, kardiologije.

Wellness storitve: manualne in podvodne masaže, limfna drenaža, savne, kozmetične usluge, pedikura.

Programi zdraviliških letovanj v Fojnici:

Termini so v pripravi

Galerija: