Zdravilišče

cilj, ki ima dolgi rok trajanja

Laktaši

SODOBNI ZDRAVSTVENO-TURISTIČNI CENTER S TRADICIJO

Laktaši ležijo na severozahodu BIH blizu Banja Luke, glavnega mesta Republike Srpske, v dolini Vrbasa, med pobočji Kozare na zahodu in Crnog Vrha na vzhodu. Zavzemajo pomemben turistični položaj, ki se kaže z dobro prometno povezavo z regijami in velikimi okoliškimi centri. Na tem od nekdaj tranzitnem področju je že v času Rimljanov potekala pot imenovana “Pot soli”. Področje Laktašev je bogato s termo-mineralnimi izviri zato se ne gre čuditi, da sta tu dva termalno-rekreativna centra – Laktaši in Slatina, kar predstavlja največji imperativ te občine.

Vihrava zgodovina je v kulturno-zgodovinskem pogledu pustila globok pečat s številnimi arheološkimi znamenitostmi; tu velja omeniti spomenike (stečake) v kraju Osoje pri Slatini kot tudi ostanke nekdanjih rimskih term v kraju Zidine na podnožju Jelić brda v Laktaših. Posebno pozornost predstavlja tudi naravni rezervat Bardač, ki je od Laktašev oddaljen slabih 32 km.

Glede na dejanski dokaz – kovanec – sega začetek Term Laktaši v rimske čase. Rimljani so uporabljali termalno in mineralno vodo za zdravljenje različnih bolezni, po kopanju pa so vodi darovali kovanec.

Prve znanstvene dokaze o zdravilnih učinkih Term Laktaši so zapisali v času Avstro-Ogrske ob koncu 19. stoletja. Takrat so Terme Laktaši tudi vrisali na zemljevid Bosne in Hercegovine kot vir mineralne vode.

Terapevtska voda je uvrščena v kategorijo toplo hidro-karbonatnih termalnih vod z vsebnostjo kalcija, magnezija, ogljiko-veolio-mineralne kisline ter homeo-termalnih vod s temperaturo 30 – 40°C. Zaradi vseh omenjenih lastnosti se voda uporablja kot sekundarni terapevtski element. S tem namenom se priporoča kopanje (v kadi in bazenu), prav tako pa tudi pitje.

Pitje termalne – mineralne vode v Termah Laktaši ima pozitivene učinke na:

 • kronični gastritis
 • funkcionalne motnje želodca, žolča in črevesja
 • bolezni ledvic in sečil
 • obolenjih sladkorne bolezni
 • kondicijo po holecistektomiji

Kopanje v termalno-mineralni vodi Terme laktaši ima pozitivne učinke na:

 • kardiovaskularne bolezni
 • kostno-mišična obolenja
 • očesne bolezni
 • bolezni nevro-vegetativnega sistema
 • psihične motnje
 • endokrine bolezni
 • sprostitev in rekreacijo

Zdravstveno-rehabilitacijski center je opremljen s sodobno profesionalno opremo kot so hidromasažne kopeli, elektroferoze, diadinamski etektrični tok, TENS, električna stimulacija, SOLux luč, ultrazvočna terapija, magnetna terapija.

Visoko usposobljeni fizioterapevti skupaj z zdravniki specialisti balneologi, ki uporabljajo najnovejše metode fizioterapij lajšajo ali popolnoma odpravijo bolečine, vnetne reakcije, podpirajo regeneracijo tkiv, zmanjšajo ponovitve in obnovijo poškodovane telesne funkcije.

Programi zdraviliških letovanj v Laktaših:

8-dnevni program

Cena 8-dnevnega programa in avtobusnega prevoza z nezgodnim zavarovanjem: 274,50 eur – možnost plačila na pet obrokov.

Termin: 8-dnevni program