Banja Slatina – DOŽIVETJE, ki ga je treba ponoviti

By 3. maja 2018Galerija

Nomagov avtobus je 8. aprila odpeljal iz Kopra prvo skupino upokojencev, ki smo v organizaciji Kluba upokojencev Slovenije preživeli 10 zdravilno-razvedrilnih dni v zdravilišču Banja Slatina v BiH. Nastanili so nas v popolnoma novem delu kompleksa, v štirih paviljonih, ki so jih ločili po barvah. S prihodom smo zamujali 3 ure. Kljub temu nas je pričakala vodilna ekipa zdravilišča, z doktorico NATAŠO TOMIĆ, fiziatrinjo, pomočnico direktorja za kvaliteto in varnost ponudbe Zavoda za fizikalno medicino in rehabilitacijo dr. Miroslav Zotović. Čeprav je bila pravoslavna velikonočna nedelja, so pozno v večer v več ambulantah opravili preglede vseh 51 gostov iz Slovenije, tako da smo v ponedeljek, čeprav na praznični dan, začeli s terapijami.

V belih haljah čakajoč na blatne obloge

Najbolj množično smo si privoščili blatne obloge – peloid – ki ga pobirajo iz izvirov termalne vode. Blagodejni učinki blata in telovadbe v termalnih bazenih so vidni sčasoma. Kljub nasvetom, da je treba po takšnih terapijah veliko počivati, smo se v velikem številu odpravili na popoldanske izlete –

najprej na Kozaro,

drugi dan v Etno selo v okoliškem hribovju,

na celodnevno potepanje v Nacionalni park Uno, ogledali smo si Banja Luko, samostan Trapistov Marija Zvijezda in bližnji zdraviliški kraj Laktaši. Eno popoldne smo namenili zastonj pregledom v klinikah za okulistiko in zobozdravstvo Svijetlost in Sorisso v Banja Luki.

Popravljanje zob

Veliko se nas je odločilo tudi za manjše posege, nakup očal in popravilo zob. Primerjalno so cene pri njih okoli polovico nižje, kolikor je sicer potrebno odšteti za enake storitve v Sloveniji.

Cenik

10 dni zdravilišča je hitro minilo. Po začetnih težavah, ker v nove sobe še niso dostavili sušilcev za lase, se je v nekaj dneh vse uredilo. Edina težava je ostala plačilo, ker zdravilišče še ni povezano z banko in ni bilo mogoče plačevati z bančno kartico. To naj bi v kratkem odpravili. Kar nas je v vsem tem začudilo, je dejstvo, da je Banja Slatina državno zdravilišče, ki se pod vodstvom dr. Zotoviča učinkovito zoperstavlja privatizacijskim apetitom. In uspevajo. Dokazujejo, da je tudi javna zdravstvena dejavnost lahko uspešna in perspektivna. Mimogrede: akutne zdravstvene težave posameznikov je medicinska ekipa sproti oskrbela. Zdravniki in sestre so gosta, ki je potreboval pregled, obiskali tudi v sobi. Ker je šlo večinoma za kronična obolenja, so mnogi ugotavljali, da na kaj tako prijaznega doma ne morejo računati.
Tudi s hrano so se prilagajali željam gostov, predvsem pa je bila brez pripomb njihova prijaznost. Dokaz: ko so postregli svečano večerjo, so se pridružili gostom in zaplesali, ali točneje vodili, domače kolo.

Cena 10-dnevnega programa skupaj s prevozom znaša 462,00 €. Ob prijavi je potrebno plačati 90,00 € akontacije, preostanek zneska pa lahko plačate po vrnitvi tudi v 9 obrokih.
In če vse to primerjaš z doživetim, pa dodaš sončne dni zgodnje pomladi, ki je v času našega bivanja v Slatini oblekla drevesa in travnike v zelenje in cvetje, lahko dodaš le eno: česa takega ne gre zamuditi. Če se le da!

VABLJENI!
Besedilo in foto: Ida Kogej