Foto zgodba junijske skupine v Fojnici

By 28. junija 2017Galerija

FOTO ZGODBE  – pogledi na bivanje poletne skupine članov Klub upokojencev Slovenije v FOJNICI. Zdravilišče Reumal postaja moderno, prostorno in v času postnega meseca ramazana utišano:

Obširni park ob stavbi krasijo stoletna drevesa, kjer srečamo potepuške pse in njihovo skupno skrbnico. Ob jutranjem svitu se prikaže izza kompleksa v spremstvu prijateljev. Ni ji všeč, da jih fotografiram:

 

Potem čez parkirišče, kjer stoji razkošni avtomobil z registracijo Združenega kraljestva VB z napisom:

»Live free or die« – Živi svobodno,  ali pa umri.

Povzpnejo se v park:

In do prvega počivališča. Lopati in metla družno naslonjene na drevo, gospa in spremljevalci pa v klepetu z mimoidočim gostom – o čem, o bosanskih potepuških psih. »Uzmite kojeg. Svi su dobri…«

Med tem se gostje Reumala  zbiramo v jedilnici. Hitimo, ker se že bliža čas dopoldanskih terapij. Nobene gneče:

…  Razkošje v novem bazenu. 8 gostov in vedno prostor na masažnih mestih.

Z doplačilom si privoščimo še usluge Lepotnega centra: ročne masaže,  nega obraza, manikure, pedikure:

Vse se usklajuje, tudi čas popoldanskih izletov je lepo načrtovan. Pri tem nam že vrsto let pomaga Mersida:

Med obiskom Sarajeva si ogledamo Viječnico. Avgusta leta 1992 smo zgroženi po TV gledali, kako gorijo knjige in arhivsko gradivo – zaradi granatiranja.

Muzejski del je nazoren:

Danes pa – skrivnostna lepota v mavrskem stilu, čeprav so bili graditelji z nekdanje Avstro Ogrske:

Ogledali smo si tudi fojniške znamenitosti. Muzej v Frančiškanskem samostanu. Kot babico triletne vnukinje me je pritegnila zanimiva naprava. Kol, prislonjen v kotu, z dodatkom  lesene zanke slabe pol metra od tal. Kol so zabili v zemljo, v zanko pa postavili otroka, ali pa ga privezali ob njo,  ko je komaj shodil. Da je mile volje tacal okoli kola in ga tudi zavrtel, ne da bi padel in se poškodoval.

V skupini je bila podskupina. Šesterica, z Jocom Žnidaršičem, znanim fotografom. Motivov za njegov profesionalni fotoaparat je bilo nešteto. Pogledi na Fojnico, na Prokoško jezero, na dvorišče mošeje v času ramazanske molitve, pogled s trdnjave v Travniku, ki si ga moramo med enim naslednjih  obiskov podrobneje ogledati.

In v moji telefonski izvedbi še plakat, s katerega je razlagal naš  vodič, kako poteka enomesečno postenje v času ramazana v Travniku:

Vse je določeno in hkrati prepuščeno vsakemu posamezniku.  Tako tudi tebi bralcu teh strani, da se odločiš in se pridružiš članom KUS na eni od prihodnjih poti v zdravilišče Reumal v Fojnici.

Besedilo Ida Kogej

Fotografije Ida Kogej in Joco Žnidaršič

Koper: 27.6.2017