KALOS – prvič na zdraviliškem letovanju v Veli Luki na otoku Korčula 16. – 24. oktober 2016

By 28. oktobra 2016Galerija

Nekajletne izkušnje z organiziranjem zdraviliškega letovanja v BiH, so vodstvo društva spodbudile k iskanju novih, prijetnih in cenovno ugodnih lokacij tudi na področju Hrvaške. Tako se je v sredini oktobra napolnil avtobus AVRIGA in nas odpeljal novim doživetjem naproti. Prvi popotniki so vstopili v Postojni, nato pa naslednji v Ljubljani, Stični, Biču in še nazadnje v Čatežu, kjer smo si privoščili jutranjo kavico, nakupili časopise in revije ter kmalu zatem prestopili mejo. Pot nas je vodila po avtocesti vse do Splita z vmesnimi obveznimi krajšimi postanki. Že v avtobusu na poti, nas je naša predsednica Božena seznanila s podrobnostmi letovanja in predvidenim programom v naslednjih osmih dneh. Ker smo bili popotniki z vseh vetrov Slovenije in se med seboj vsi nismo poznali, smo se sami z mikrofonom predstavili, da nam je bilo sobivanje prijetnejše. Zgodaj popoldan smo zadihali morski zrak in toplino jesenskega sonca ter prosti čas do odhoda trajekta izkoristili za krajši ogled splitskih zgodovinskih znamenitosti,  drugega največjega hrvaškega mesta, pod vodstvom Jožice, naše predsednice brežiških upokojencev. Čas je hitro mineval in po treh urah smo se vkrcali na trajekt Korčula, ki nas je v soju luči odpeljal na končno destinacijo v Velo Luko, kjer nas je osebje okoli 21.ure prijazno sprejelo in poskrbelo za hitro namestitev in pozno večerjo.

Zgodaj zjutraj smo se po predhodnem planu, prvi med nami že ob 7.30 uri, postavili pred zdravniške ordinacije, kjer nas je pet zdravnikov pregledalo in nam po predloženih zdravstvenih dokumentih določilo število in vrsto terapij, na recepciji pa je vsakega udeleženca čakal urnik dnevnih terapij. Ritem našega bivanja je bil tako določen in od jutra do kosila smo pridno hodili na predpisane terapije, od skupinsko vodene gimnastike, do vročih blatnih oblog in skupinsko hidrogimnastiko v prijetno topli bazenski morski vodi. Seveda pa so mnogim predpisali tudi individualne terapije ultrazvočnega zdravljenja, protibolečinske terapije, magnetne in elektro terapije. Terapevtsko osebje je prijazno skrbelo za nemoteno odvijanje vseh programov in večjih pripomb med udeleženci ni bilo.

V popoldanskem času si je vsak organiziral prosti čas po svoje, ali pa se priključil vodenim ogledom otoških znamenitosti z ogledom večjih krajev na otoku – Korčule, Blata, Prižbe, Lumbarde in seveda Vele Luke z njeno okolico. Gostitelji so z dalmatinskim večerom in gala večerjo poskrbeli za naše odlično počutje in predstavitvijo dalmatinskih specialitet, za prijetno doživetje dalmatinske glasbe ob presenečenju večera, Oliverjem Dragojevičem, ki nas je prišel pozdraviti in zapeti pesem. Naš slovenski prijatelj  Miro, ki se je pred dvemi leti preselil na ta lepi otok, je z Boženo načrtoval in pomagal organizirati naša potepanja po otoku, nas oskrbeti z lokalnimi dobrotami (olivnim oljem, travarico, slanimi inčuni, mandarinami, figami) in izvedbo nedeljskega ribiškega piknika na bljižnjem otoku Prozid, kjer smo na ribiški ladji z lokalnim pevcem uživali ob zvokih in pesmih dalmatinske pa tudi slovenske glasbe, dobrem vinu in ribjih specialitetah ter preživeli čudovit dan, nekaj korajžnih tudi s kopanjem in na najlepši možni način zaključili naše bivanje v Veli Luki.

Zadnji, osmi dan, smo opravili še vse manjkajoče terapije in se s popoldanskim trajektom, mimo otoka Hvar preko Splita vrnili nazaj v Slovenijo. Naš šofer Janez je z varno vožnjo poskrbel, da smo srečno prispeli na svoje domove v zgodnjih nočnih urah po polnoči. V mislih pa smo že razmišljali v katerem terminu prihodnjega leta se bomo ponovno vrnili v te lepe kraje, saj se je v času bivanja naša predsednica Božena dogovorila z vodstvom Zdravilišča in bolnice za medicinsko rehabilitacijo KALOS za podpis pogodbe o sodelovanju in storitvah za  leto 2017.

Zapis in fotografije: Drago Ternovšek

28. oktober 2016