Zdravilišče KALOS v VELI LUKI na otoku KORČULA 15. – 25. september 2019

By 7. novembra 2019Galerija

Že četrto leto zaporedoma prihajamo vsako pomlad in jesen na čudoviti otok Korčulo v zdravilišče Specialistične bolnice za medicinsko rehabilitacijo KALOS v Veli Luki, poznani tudi po pokojnem pevcu Oliverju Dragojeviču.

Na pot odhajamo z udobnimi avtobusi Nomaga s štartom v Kopru ali Novi Gorici in seveda tudi iz Ljubljane, najprej do Splita, kjer se vkrcamo na trajekt za Velo Luko, kamor prispemo v večernih urah. Vsako leto se na zdraviliško letovanje odpravita dve skupini 52 potnikov v maju – juniju ter dve skupini v septembru – oktobru, ker imajo žal omejene zmogljivosti zaradi velikega povpraševanja po njihovih odličnih zdravstvenih storitvah.

Tudi letos je tretja skupina članov Kluba upokojencev Slovenije bivala v tem zdravilišču deset dni od 15.-25. septembra in si za prihajajoče zimske dni nabirala novih moči na tem sončnem otoku. Po ustaljenem programu so vse udeležence že zgodaj zjutraj po v naprej pripravljenem seznamu pregledali zdravniki v treh ambulantah in vsakemu izmed nas predpisali primerne štiri terapije, ki smo jih začeli koristiti že isti dan po opravljenem zdravniškem pregledu. Štiri predpisane terapije na dan so potekale ves čas bivanja v dopoldanskem času, razen v nedeljo, ko smo se s trajektom odpeljali na otok Lastovo. Po kratki predstavitvi zgodovine otoka in življenju na otoku Lastovo smo se udeleženci z manjšo ladjico v dveh skupinah odpeljali na pol ure oddaljen otoček Saplun, kjer smo se na prijetni plaži okopali v biserno čistem morju in imeli v senci dišečega borovega gozdička piknik z odlično pripravljeno ribo moreno na žaru ter dobro kapljico Plavca. Tudi v ostalih popoldanskih terminih smo obiskali kraje na otoku Korčuli, mesto Korčula in Lumbarda ter Blato in se odpeljali kopati na sončno plažo v Prižbo. V Veli Luki nam je kustos muzeja na krajšem predavanju predstavil življenje na otoku o kraju od ledene dobe dalje.

Dalmatinski popoldan v 4. nadstropju Kalosa smo ob prijetni dalmatinski glasbi in predstavi folkloristov iz lokalne osnovne šole povezali s praznovanjem 90. rojstnega dneva naše dolgoletne sopotnice Rozalije ter še dveh udeležencev, ki sta v času bivanja tudi praznovala svoja rojstna dneva.

Dnevi našega druženja so hitro minili brez nepredvidenih zapletov tudi na prijetni svečani večerji z glasbo za ples ter popoldanskem pikniku v oljčnem gaju v konobi Kole ob domačih dobrotah in znanih dalmatinskih melodijah Klape Proizd do poznih večernih ur.

Plovba od Splita do Vele Luke in nazaj nam je nudila ob mirnem morju ter sončnem vremenu čudovite poglede na otoke Brač, Hvar in Vis in omogočila lepe fotografije.

Besedilo in fotografije Drago Ternovšek, Meho Tokić

VELA LUKA

IZLET V MESTO KORČULA IN NA PLAŽO LUMBARDA

CELODNEVNI IZLET NA OTOKA LASTOVO IN SAPLUN

DALMATINSKO POPODNE IN PRAZNOVANJE 90. ROJSTNEGA DNE GOSPE ROZALIJE PETERKA

BLATO

PRIŽBA

KALOS – GALA VEČERJA

ZAKLJUČNI VEČER IN PIKNIK Z GLASBO NA KMEČKEM TURIZMU KOLE