Poletje v Fojnici za slovenske upokojence

By 10. julija 2016Galerija

Skupina 29. 6. do 9. 7. 2016

Poletje v zdravilišču Reumal v Fojnici za slovenske upokojence. Ramazan in bajram.

43 upokojenk in upokojencev iz Istre, Nove Gorice, Solkana, Ajdovščine, Ljubljane in še kod, je  10 dni, od 29. Junija do 9. Julija, preživelo v Reumalu.
Zaradi visoke sezone nekoliko dražje, zaradi časa ramazana, ko ni gostov muslimanske vere, pa malo ceneje. Vse skupaj le 30 evrov več, kot stane običajni zunajsezonski paket in sicer  378,00 EUR.  Za vse: avtobusni prevoz, namestitev v obnovljenem hotelu Reumal, zdravniški paket s po tremi izbranimi terapijami dnevno. Po lastni želji so si privoščili še plavanje v notranjem ali pa v zunanjem bazenskem kompleksu. Topli sončni dnevi so jih spremljali ves čas, večeri, noči in jutra pa so v Fojnici poleti prijetno sveži. Tisti, ki blažimo poletno vročino pri nas doma s klimatskimi napravami, znamo to ceniti. Nič boljšega kot večerni sprehod v jopi, spanje pod odejo pri odprtem oknu in pospešen korak za jutranjo rekreacijo po parku in okolici hotela še pred zajtrkom. In neverjetno! V Fojnici ni komarjev niti klopov. Kraj je na 600 metrov nadmorske višine, zato neprijetnih spremljevalcev poletnih noči ob vodi in v gozdovih ni.

Z idejno vodjo upokojenskega utrjevanja zdravja in lajšanja kroničnih bolezni v BiH Boženo Kos sva premlevali možnost, da bi prihodnje leto ponudili zainteresiranim paket skupaj z vnuki, pa tudi njihovimi starši – če jih bo zanimalo. V bližini Reumala so odprli nov hotelski kompleks z vso medicinsko ponudbo in terapijami, vendar višjega cenovnega razreda. Več udobja, boljša izbira in seveda primerna cena. Kdor zmore, naj si privošči!

Muslimanski verski post je bil opazen zaradi majhnega števila ljudi na ulicah, v trgovinah ali lokalih.  Pomembne trenutke dneva so razglašali z minaterov, tudi opolnoči in  malo pred tretjo ponoči, ko nastopi čas posta – od ure, ko v Meki vzide sonce pa do sončnega zahoda. Zadnji dan posta je bilo vse zaprto, večina trgovin ni delala, zato pa je vse oživelo na dan bajrama. Fojnico je napolnila glasba. Glavni trg in nekatere ulice so bile polne predvsem mladih ljudi, deklet in fantov, ki se niso v ničemer razlikovali od slovenskih mladostnikov.

10 dni v Reumalu je minilo hitro. Dopoldne smo bili zaposleni s terapijami, kjer je vse potekalo veliko mirneje, kot v času polne zasedenosti zdravilišča. Reumal sprejema tudi paciente z napotnicami v okviru javnega zdravstva BiH pa tudi s Hrvaške. Zato je vedno zaseden, čakalna doba pa skoraj takšna kot jo imajo slovenska zdravilišča. Termine, ki jih koristimo slovenski upokojenci in plačamo sami, je zato treba rezervirati leto dni vnaprej. V skupini, ki smo koristili letošnji poletni termin, je večina prišla v Fojnico že drugič, tretjič ali celo večkrat. V anonimni anketi so najvišje – z odličnim – ocenili medicinsko ponudbo zdravilišča. Nekoliko manj je bilo zanimanja za izlete v popoldanskem času. Veliko jih je že bilo v izbranih krajih, prijal je počitek po terapijah in končno – sončenja ob zunanjem bazenu v termalni fojniški vodi pa tudi ni  šlo izpustiti.  Vseeno smo bili v Sarajevu, v tunelih bosanske piramide sonca, v Mostarju, kjer nas je grelo sonce z 39 stopinjami v senci, v Kiseljaku, kjer smo si natočili zdravilne  »kiseljače« in si ogledali znamenite »stečke« – zdaj čakajo da jih vpišejo na seznam Unescove kulturne dediščine – in seveda v Sarajevu kjer brez porcije čevapčičev v lepinji z jogurtom ni šlo.

Spet se je ponovila slika ob vrnitvi domov. Prtljage je bilo bistveno več, kot ob prihodu. Poleg cenovno zelo ugodnih nakupov kvalitetnega tekstila oz. oblačil iz turškega bombaža, so se  med kovčki znašle  tudi posode z borovnicami. Sezona je bila na višku, borovnice pa okusne in poceni. Pot domov je potekala brez zastojev. Z obveznimi postanki šoferja skupaj, smo porabili 11 ur. To pa tudi po zaslugi spretnega šoferja Sebastijana. Na mejnih prehodih od Bosne do Slovenije je uspel hitro urediti formalnosti.  Na Obrežju nam je celo grozilo večurno čakanje, saj je bilo pred nami 5 avtobusov iz držav zunaj EU, ki so jih podrobneje pregledovali. Sebastijan je  šel do mejnih policistov in dobili smo dovoljenje, da lahko gremo mimo in naprej. Zahvalili smo se mu z glasnim ploskanjem.

Ob slovesu smo si obljubili, da se znova srečamo v Reumalu. Jesenski termin na Primorce je v času od 9. do 19. Oktobra 2016.  Vplačila rezervacij na novogoriškem Avrigu, že sprejemajo.

Besedilo in fotografije Ida Kogej

Koper 13.7.2016