Prvi spomladanski termin Kluba upokojencev Slovenije v Crikvenici je prehitro minil

By 11. maja 2022Galerija

Verjetno smo vsi komaj dočakali »svobodo« po Covidu, saj smo z Dolgega mostu v Ljubljani vsi zadovoljni že pet minut pred načrtovano uro krenili proti Postojni. Tam smo še s štirimi

člani dopolnili našo prvo spomladansko skupino, ki se je odločila letovati v zdraviliškem centru Thalassotherapia v Crikvenici. Letos smo imeli prvič ves čas letovanja na voljo tudi

Nomagov avtobus, katerega smo pridno koristili za izlete. Vožnja nam je hitro minila, saj nam je naša članica Božena kar z rokava stresala dobre vice.

Kot je v Thalassotherapii že v navadi, nam je osebje naše kovčke dostavilo v recepcijo, v restavraciji pa nas je ob kozarčku pozdravil g. Emin, predstavnik zdravilišča. Še isti dan smo se zvrstili po pregledih pri vnaprej določenih specialistih, kjer so nam določili terapije s termini.

Naslednji dan smo spoznali odlično lokalno vodičko, ki nas je na vseh izletih vodila po poteh

Frankopanov, ki so kraljevali na tem območju …, seveda pa smo si ogledali tudi druge znamenitosti. Začeli smo z ogledom keramičarske peči v Crikvenici in se sprehodili mimo

vseh znamenitosti v centru mesta. Bilo je še mnogo zanimivih dogodkov, katerih pa ne bom razkrila, saj za nami prihajata še dve skupini ….

Na še treh preostalih izletih smo se odpeljali v Kraljevico in Bakarac, v Vinodolsko dolino in na celodnevni izlet v Gorski Kotar. Program na vseh izletih je bil za vse zelo zanimiv, nekje so nas pričakali celo s harmoniko in slovensko narodno glasbo, ob kateri smo tudi zapeli in nekateri tudi zaplesali. Na lep sončen dan smo se z ladjico odpeljali tudi na otok Krk, v mestece Vrbnik pa nas je od pristanišča odpeljal turistični vlakec.

Pri arheoloških izkopavanjih rimskega keramičnega proizvodnega kompleksa na najdišču »Igralište« v Crikvenici so bili najdeni ostanki več rimskih keramičnih peči. Na podlagi teh ugotovitev se je začel projekt »Eksperimentalna arheologija – rekonstrukcija rimske lončarske peči v Crikvenici«, v okviru katerega je bila izdelana replika velike zahodne peči z imenom »Ignacij«

Popovićev mlin v Delnicah – storitve so uporabljali prebivalci Delnic in celotnega Gorskega Kotarja. V samem mlinu sta bili uporabljeni dve liniji za mletje, ena z uporabo kamnitega mlina, druga (sodobnejša) z železnimi valji. Oba mlina se nahajata v pritličju objekta, v mansardi pa so sistemi za presejanje in sušenje mleta. Vse naprave (mlini, dvigala, sita, elektromotor, usnjene jermenice za prenos moči na stroje …) so ohranjene v originalni obliki.

Z zanimanjem poslušamo zanimivosti o Popovićevem mlinu v Delnica

HIŠA KLOVIĆ

V svojem času si je Klović pridobil glas in spoštovanje največjega umetnika. Ta slava, s katero je neločljivo povezano ime njegove domovine, traja že stoletja. Poleg tega ga pogosto omenjajo kot enega največjih malih slikarjev vseh časov. Po legendi je bil tako velik miniaturist, da je lahko na svoji sličici naslikal celotno Zadnjo večerjo. Najbolj znan umetnik na svetu, ki se je podpisal pod več svojih miniatur Julio Clovio de Croazia, je na Hrvaškem prisoten le z nekaj deli, čeprav je njegova roka osvetlila številne molitvenike, predavatelje in revije, ki so jih naročili najuglednejši ljudje njegovega časa. Takrat, tako kot danes, jih hranijo kot največji zaklad.

 

Njegovo najbolj znano delo je Peščena ura Farnese z 28 miniaturami, večinoma prizori iz Stare in Nove zaveze. Original se hrani v knjižnici Pierpoint Morgan v New Yorku, replika pa je na ogled v Klovićevi hiši.

Nova turistična atrakcija na Hrvaškem: Center velikih zveri v Stari Sušici

Čeprav je dolga le 300 metrov, je Špilja Vrelo izjemno lepa in bogata z jamskim okrasjem. Posebno vrednost jami daje njena voda – le petdeset metrov stran je čudovit gorski izvir, jezero in brezno, zaradi katerih je še posebej privlačna. Bister in hladen gorski potok izvira iz porečja Ličanke in v izredno deževnih obdobjih poplavlja jamo. Zaradi svoje lepote se jamo Vrelo pogosto imenuje »Postojna v malem«. Jama je bila urejena za oglede in obnovljena z novo razsvetljavo in pešpotjo z mostovi leta 1998. Zaradi blage konfiguracije terena, brez stopnic, je edina turistična jama v Evropi, ki jo lahko obiščejo vsi starosti, otroci, starejši in celo invalidi na vozičkih.

IZLET NA VRBINK


Gremo na izlet, tokrat za spremembo po vodi …


Turistični vlakec – za marsikoga dobrodošel pri »vzponu« na Vrbnik


»Skrita plaža« na Vrbniku


Biser na skali – Vrbnik

Seveda pa brez glasbeno-plesnega večera, katerega nam vsakokrat priredijo gostitelji, tudi to pot ni šlo. Zelo zagreti plesalci bi plesali tudi med odmorom, spet drugi so prepevali, mislim, da je bilo zabavno za oči in za ušesa.


Brez kola tudi tokrat ni šlo

 
»Najmlajši« plesni par


Pa še malo »po domače« …

Z nami je letovala tudi ga. Nada Tomazin Dokl, ki nam je dobrovoljno dva večera popestrila

z delavnico za samopomoč z refleksoterapijo dlani. Oba večera se nas je v dvorani zbralo preko dvajset slušateljev in izvedeli smo marsikaj novega.

Tekst in fotografije: Inka Zdravkovič

9. maj 2022