Spomini in napotki na Vrnjačko Banjo

By 27. junija 2024Galerija

Nedavno končana »pionirska odprava« KUS-ovcev v Vrnjačko Banjo se je izkazala kot zadetek v polno. Predsednica Božena Kos je na lanskih ogledih očitno dobro zaznala prednosti tega zdravilišča, ki smo ga obiskali kot prva organizirana skupina iz Slovenije po premoru zaradi pandemije. To so ponosno ugotavljali in poudarjali tudi srbski mediji, saj je VRT že prvi dan zabeležila naš prihod. Še posebej zanimivo se jim je tudi zdelo, da smo poleg vestnega obiskovanja terapij imeli dovolj moči še za izlete v bližnjo in daljno okolico. Tako smo se že na dan prihoda sprehodili po Vrnjački Banji. To ni samo zdravilišče s kar štirimi vrelci mineralne vode, ampak je kar spodobno mesto z 18.000 prebivalci in predvsem z veličastnim parkom, enim največjih v Evropi. Tri popoldneve smo namenili ogledovanju zgodovinskih znamenitosti, predvsem samostanov, ki jih je na tem območju prve srbske države Raške na pretek. V nedeljo, ko ni terapij, pa smo si privoščili (ker je bil ves čas z nami Stoparjev avtobus) celodnevni izlet na planino, pravzaprav hribovje Goč.

Seveda smo se v Vrnjačko Banjo napotili predvsem zaradi zdravja – in prišli smo na pravo mesto. Brez lažnega laskanja lahko potrdim, da so pri medicinskih in zdraviliških storitvah dosegli evropsko raven. Že sprejemni  zdravniški pregled (s preiskavo EKG in laboratorijskim pregledom krvi in urina) je bil temeljitejši kot kjerkoli drugje. Tako so – na srečo – eno članico naše skupine že prvi dan napotili na nujno operacijo srčnega ožilja. Sicer pa je bil poleg klasičnih terapij na voljo tudi wellness z bazenom, savnami, masažami, kozmetičnimi posegi…

V sodobnem, a ne do konca prenovljenem hotelu Merkur je bilo nekaj pripomb na nastanitev (pretesne sobe in tuš kabine, večinoma brez hladilnikov), kar pa je bila posledica izbora cenejših aranžmajev. To se ne bo ponovilo, je zatrdila šefica Božena. Žal se je samo rahlo izboljšanje pokazalo po pritožbah zaradi mrzle hrane. Škoda, ker so bile skrbno pripravljene, domnevno okusne in pestre jedi ponujane na »švedskih mizah« v neogrevanih kotličih. Mrzla goveja juha in čorba menda nista specialiteta slovite srbske kulinarike…

Še nekaj napotkov:

  • Za menjavo evrov v srbske dinarje nikar ne skrbite, saj so menjalnice na vsakem koraku in povsod je uradni tečaj 1 € = 116 din.
  • Pri izbiri garderobe upoštevajte, da je v Srbiji mogoče ugodno kupiti perilo (znano je bombažno iz domačega Arilja), bluze in srajce. Dobra je tudi založenost s cenejšimi zdravili, kot so pri nas.
  • Skoraj deseturna vožnja do Vrnjačke Banje niti ni problematična, še posebej če je za volanom izjemno spretni Stojan, ki se je dodatno izkazal (kot še nihče doslej, je izjavil lokalni vodič Zoran) na serpentinah in ožinah cest po hribovitem Goču.
  • Za izlete priporočam dobro pohodno obutev, saj je od parkirišč do samostanov in cerkva potrebno tudi pešačiti.

Sicer pa: Vrnjačka Banja, na svidenje prihodnje leto!

Zapis in fotografije:
Branko Maksimovič