Inštitut za fizikalno medicino, rehabilitacijo in revmatologijo »Dr. Simo Milošević« A. D. Igalo se uvršča med največje in najbolj znane ustanove za multidisciplinarno spa zdravljenje na Balkanu. Velja za začetnika moderne fizikalne in preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije in wellnessa, kar ga uvršča med najpomembnejše mednarodne centre za rehabilitacijo otrok, odraslih in starejših oseb.

V Igalu je skoncentrirano veliko število naravnih dejavnikov, ki jih je prebivalstvo tega kraja od nekdaj koristilo za zdravljenje različnih bolezni. Pred nastankom Inštituta so v Igalo prihajali bolniki, ki so sami jemali blato iz plitvine morja, se z njim oblagali, pili tako imenovano Slatino in se tako poskušali zdraviti. Z organiziranim medicinskim koriščenjem teh prirodnih danosti se je Igalo iz majhnega naravnega zdravilišča razvilo v sedanji Inštitut Igalo, ki je znan po vsem svetu kot center za rehabilitacijo in zdravljenje klientov z širokim spektrom zdravstvenih težav na področju revmatoloških, kardioloških, nevroloških, pulmološlih in ortopedskih bolezni. Zahvaljujoč naravnemu zdravilnemu blatu se je Igalo razvilo v enega največjih peloidnih zdravilišč v Evropi. Kot edinstvena kombinacija hotelskega, zdravstvenega in rehabilitacijskega centra in s pomočjo neinvazivnih metod in s preizkušeno uporabo naravnih danosti Igala (zdravilno morsko blato, mineralna voda, blaga mediteranska klima), vsakemu gostu pristopa skozi individualni medicinski program. Tretmani med ostalim vključujejo hidro, balneo, elektro in talasoterapijo, personalizirane programe vaj in različne vrste masaž. Vrhunsko medicinsko osebje združuje več kot 300 zaposlenih – zdravnikov specialistov, fizioterapevtov, medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev.

Poleg preventivnih programov in rehabilitacijskega zdravljenja nudi Inštitut Igalo wellness in rekreativne programe, ki se v osnovi naslanjajo na moderne principe medicine. Tako se ti programi posvečajo promociji zdravega načina življenja, odpravi slabih življenjskih navad, ali enostavno, uživanju prednosti aromaterapij, masaž in tretmanom pomlajevanja obraza, telesa in duše.

Igalski peloid (blato), ki ima visoko vsebnost mineralov in bioloških aktivnih substanc, se nabira v morju Igalskega zaliva. Nastaja z odlaganjem mineralnih nanosov reke Sutorine in morske vode, z udeležbo specifičnega sveta morskega življa, zahvaljujoč nizki globini morja, obilnemu sončnemu sevanju, mehki zemlji in ugodnim geohidrološkim in klimatološkim dejavnikom. Terapijski učinek igalskega peloida je tako eksperimentalno in klinično dokazan na velikem številu pacientov.

Vsak preživeti dan v “Njegoševi deželi“, pod vrhovi Durmitorja, ob Skadarskem jezeru ali Jadranskem morju, bo nepozabno doživetje. Osupljiva narava, gostoljubnost ljudi in izjemna raznolikost dežele nas prevzema na vsakem koraku.