Začetki Zdravilišče Veli Lošinj segajo skoraj 130 let nazaj, ko je poleti 1885 na svojem jadranskem križarjenju nadvojvoda Karlo Stjepan Habsburški, poveljnik avstro-ogrske mornarice, zaradi lepote pokrajine, vegetacije in izjemno ugodnih podnebnih razmer izbral Veli Lošinj kot najprimernejše mesto za svoje počitnice. Kupil je zemljišče in zgradil svojo rezidenčno poletno/zimsko hišo, vilo “Wartsee” in ob njej zgradil velik vrt. Leta 1889 je bila vila “Wartsee” spremenjena v javno klimatsko zdravilišče, to je bolnišnico za otroške bolezni.

Septembra 1892 je na predlog dr. Conrada Clara, pionirja zdraviliškega turizma na Lošinju in docenta balneologije v Gradcu, in dr. Leopolda Schrötterja, profesorja na dunajski medicinski fakulteti in specialista za bolezni pljuč in grla, avstro-ogrsko ministrstvo za zdravje Veli Lošinj uradno razglasilo za »klimatsko zdravilišče«.

Od takrat so terme večkrat zamenjale lastnika in namembnost. Kot zdravstvena ustanova, otroška bolnišnica in zdravilišče neprekinjeno deluje že od leta 1957, v tem času pa si je pri nas in po svetu pridobilo ugled zdravilišča, specializiranega za zdravljenje dihalnih poti, astme, alergij in luskavice, kot tudi fizikalna medicina in rehabilitacija.

Po klasifikaciji je zdravilišče klimatsko, ker zdraviliški programi temeljijo na ugodnostih naravnih danosti lokacije. Podnebje na otoku Lošinju je blago sredozemsko z 2631 sončnimi urami na leto ali povprečno 7,2 sončnih ur na dan. Lošinj je dovolj oddaljen od kopnega, da celinsko podnebje ne vpliva na mikroklimo otoka. Povprečna letna temperatura je 15,6° C, pozimi skorajda ni temperature pod ničlo. Topel morski tok ob obeh straneh otoka deluje kot naravni regulator otoških temperatur in pogojuje majhna dnevna nihanja najvišjih in najnižjih temperatur zraka, ki so pozimi najnižje decembra, poleti pa najvišje julija.

Morje okoli otoka Lošinja je zaradi svoje prosojnosti in odsotnosti škodljivih snovi visoke kakovosti. Njegova povprečna temperatura se giblje od najnižjih 11,8° C februarja do 23,6° C avgusta. Blagodejno vpliva na človeško telo, ga sprošča in pomirja. Lošinj ponuja možnost kopanja vzdolž celotne obale, več lošinjskih plaž pa se ponaša z Modro zastavo. Čist zrak je postal simbol kakovosti življenja. Zrak na otoku Lošinju je odlične kakovosti, idealne vlažnosti in temperature. Poleg tega je zrak obogaten z morskim aerosolom in razpršenimi kapljicami eteričnih olj aromatičnih zelišč. Vdihavanje tega dišečega, čistega zraka osveži pljuča, olajša dihanje, ustvari občutek ugodja in dobre volje. Naravnim predispozicijam je Lošinj dodal še moderno zdravstveno storitev, v kateri prednjači Zdravilišče Veli Lošinj.